Wpływ białka na masę ciała
- 904 Views
- Redaktor nowiutka.pl
- 21 lutego 2021
- Wiedza na temat białka i odżywkach
Po pierwsze – rezygnacja z białka jest kiepskim pomysłem, jeśli chcemy doprowadzić do wzrostu tzw. suchej tkanki mięśniowej. Białko to jej podstawowy budulec. Po drugie – białko białku nierówne, ale z praktyką przychodzi odpowiednie bilansowanie posiłków i dobieranie takich produktów, które dostarczą go w dobrej ilości i jakości.
Na pewno wielu z nas słyszało diecie Dukana, opartą na spożywaniu niemal samego białka. Wykorzystuje ona swojego rodzaju ciężkostrawność białka, ponieważ aby je spalić nasz organizm spala również kalorie. Istotnym składnikiem białka jest leucyna, która odpowiada za jego syntezę w mięśniach, a w efekcie – ich rozbudowę. Prostą odpowiedzią jest zatem dostarczanie leucyny, która w dużym stężeniu, wraz z intensywnym treningiem wspomoże rozrost naszych mięśni.
Najlepsze i najbardziej wartościowe źródło białka to przede wszystkim mięso drobiowe, wołowe, wieprzowe, jaja i ryby. Nieco gorzej tolerowane jest białko serwatkowe, kazeinowe, czy sojowe. Niestety niektórzy z nas, np. ze względu na alergię, są zmuszeni, aby rezygnować z białek zwierzęcych.

- 22 kwietnia 2022
Odżywki białkowe – czym są?
- 16 marca 2022
Z głową do białka
- 22 lutego 2022
Koncentrat białka serwatkowego
- 30 stycznia 2022
Odżywki białkowe – czym są?
Z głową do białka
Koncentrat białka serwatkowego
Zalety białka – skąd je pozyskiwać?
Białko w proszku – podstawa sportowców
Znaczenie białka w organizmie
Białko właściwości
Białko na pierwszym miejscu