Białka sojowe, roślinny suplement diety
- 469 Views
- Redaktor nowiutka.pl
- 2 maja 2019
- Wiedza na temat białka i odżywkach
Osoby z zaburzeniami trawienia laktozy lub te, które nie spożywają jej z powodu światopoglądu, nie muszą całkowicie rezygnować z suplementacji diety. Dotyczy to w szczególności osób regularnie trenujących na siłowni, którym zależy na zbudowaniu masy mięśniowe. Jako zamiennik, mogą bowiem stosować preparaty zawierające białka sojowe.
Badanie przeprowadzane przez szereg ośrodków wykazały, że białka roślinne wpływają na budowę beztłuszczowej tkanki mięśniowej w podobnym stopniu, co białka pozyskiwane z mleka. Dodatkowo grupy przyjmujące białka sojowe, wykazywały mniej nasilone skutki stresu oksydacyjnego. Izoflawony, zawarte w białkach sojowych, chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia się komórek, a także zapobiegają chorobom takim jak cukrzyca, miażdżyca czy zapalenie stawów.
Substancje zawarte w białkach sojowych, wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo, białkom tym, towarzyszą zazwyczaj inne składniki odżywcze jak błonnik, zdrowe tłuszcze nienasycone, a także szereg witamin i minerałów.

- 22 kwietnia 2022
Odżywki białkowe – czym są?
- 16 marca 2022
Z głową do białka
- 22 lutego 2022
Koncentrat białka serwatkowego
- 30 stycznia 2022
Odżywki białkowe – czym są?
Z głową do białka
Koncentrat białka serwatkowego
Zalety białka – skąd je pozyskiwać?
Białko w proszku – podstawa sportowców
Znaczenie białka w organizmie
Białko właściwości
Białko na pierwszym miejscu