Spożycie tłuszczu

Lekarze i dietetycy zalecają, by ograniczać spożycie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, ze względu na ich szkodliwy wpływ na stan zdrowia. Jednak całkowita rezygnacja z tłuszczu również nie wchodzi w grę. To składnik potrzebny do prawidłowej pracy organizmu, tak samo zresztą jak białka i węglowodany. W trosce o zdrowie warto wprowadzić do jadłospisu tłuszcze roślinne, które stanowią doskonałe źródło kwasów omega 3 i  Odpowiednie ilości tych składników znajdują się nie tylko w oleju rzepakowym i oliwie z oliwek. To produkty znane prawie każdemu, jednak dbając o obecność zdrowego tłuszczu w diecie, można wypróbować również inne oleje. Stają się one coraz łatwiej dostępne i powoli znajdują swoich sympatyków. Przygotowanie sałatki czy deseru z zastosowaniem oleju sezamowego czy arachidowego to dobry sposób na zaskoczenie domowników zupełnie innym smakiem dania. Potrawy warzywne można dla odmiany skropić wyjątkowo zdrowym olejem z pestek awokado, który działa leczniczo na wiele schorzeń i sprzyja lepszemu zapamiętywaniu.