Rodzaje białka dla sportowców

Na każdym etapie treningu, czy to początkowym, czy bardzo zaawansowanym, niezbędnym elementem w diecie jest białko. Białko to budulec mięśni. Sprawia, że są one mocne, wytrzymałe i odpowiednio rozwinięte. Istnieje kilka rodzajów białka dostępnego na rynku:
Pierwszym z nich jest koncentrat białek serwatki, który poleca się przede wszystkim wtedy, kiedy długo nic się nie zje przed treningiem lub zaraz po. Proteiny te bardzo szybko się wchłaniają, co pozwala uzupełnić niedobory prawie że natychmiast. Kolejny to izobat białka serwatki, który jest najlepiej przyswajalnym aminokwasem w organizmie. Oprócz tego ma najlepszy skład aminokwasów i wiele innych zalet. Często kupowanym białkiem jest także białko kazeinowe, które szczególnie poleca się na noc. Wynika to z długiego i powolnego trawienia tego białka. Polecane jest również spożywanie białek jaja kurzego, natomiast najmniej pożądane białko to sojowe. Powoduje niestrawność, ponieważ organizm prawie w ogóle go nie trawi. Ma również znikomy wpływ na rozwój mięśni.