Osoby z zaburzeniami trawienia laktozy lub te, które nie spożywają jej z powodu światopoglądu, nie muszą całkowicie rezygnować z suplementacji diety. Dotyczy to w szczególności osób regularnie trenujących na siłowni, którym zależy na zbudowaniu masy mięśniowe. Jako zamiennik, mogą bowiem stosować preparaty zawierające białka sojowe.
Badanie przeprowadzane przez szereg ośrodków wykazały, że białka roślinne wpływają na budowę beztłuszczowej tkanki mięśniowej w podobnym stopniu, co białka pozyskiwane z mleka. Dodatkowo grupy przyjmujące białka sojowe, wykazywały mniej nasilone skutki stresu oksydacyjnego. Izoflawony, zawarte w białkach sojowych, chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu opóźniają procesy starzenia się komórek, a także zapobiegają chorobom takim jak cukrzyca, miażdżyca czy zapalenie stawów.
Substancje zawarte w białkach sojowych, wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo, białkom tym, towarzyszą zazwyczaj inne składniki odżywcze jak błonnik, zdrowe tłuszcze nienasycone, a także szereg witamin i minerałów.