Białko serwatkowe to substancja wyizolowana z serwatki, produktu ubocznego powstającego przy produkcji sera, poddawanego następnie procesowi tak zwanej ultrafiltracji, mającej na celu pozbawienie jej tłuszczu oraz laktozy. W takiej postaci stosowana jest do produkcji najpopularniejszych wśród sportowców odżywek i suplementów, jakimi są koncentraty białka serwatkowego, zawierających nawet do 90% czystego, łatwo przyswajanego białka. Preparaty te, dostępne zwykle w formie proszku do rozrobienia z wodą i otrzymania pożywnego napoju, stosowane są po to, by uzupełnić poziom aminokwasów niezbędnych do budowy włókien mięśniowych i tym samym wzmocnić ogólną wydolność organizmu podczas wysiłku podejmowanego w trakcie treningu. Koncentrat białka serwatkowego to jedna z trzech dostępnych w formie suplementu postaci białka serwatkowego (oprócz izolatu i hydrolizatu białka serwatkowego) i jest spośród nich najtańsza, przez co cieszy się niesłabnącym powodzeniem wśród osób świadomie dobierających składniki swej codziennej diety.