Białko stanowi podstawowy budulec niemal całego organizmu ludzkiego. Wchodzi w skład pojedynczych komórek i odgrywa zasadniczą rolę w ich funkcjonowaniu. Z tego względu utrzymanie tego składnika na prawidłowym poziomie jest bardzo ważne. Białko dostarczane jest razem z jedzeniem. Można je znaleźć głównie z mięsie czerwonym, drobiu, ale także w rybach. Sporo jest go w jajkach, mleku oraz wszelkiego rodzaju przetworach mlecznych. Na tym jednak lista się nie kończy, białko bowiem znajduje się również w roślinach oraz nasionach. Rola białka w organizmie najogólniej rzecz ujmując polega na umożliwieniu jego sprawnego działania. Wchodzi ono w skład nie tylko podstawowych elementów składowych ludzkiego ciała, czyli komórek, ale również hormonów oraz enzymów, regulujących pracę poszczególnych narządów oraz całych układów. Zapotrzebowanie na białko zmienia się między innymi w zależności od stylu życia. Osoby ćwiczące regularnie potrzebują go około dwa razy więcej, a u czynnych sportowców zapotrzebowanie to rośnie nawet czterokrotnie.