Cenne białko jaja

Każdy sportowiec, który za cel stawia sobie zbudowanie pięknej masy mięśniowej powinien pamiętać, że nie będzie to możliwe bez spożywania odpowiednich ilości białka. W sklepach znajdziemy szereg preparatów białkowych, ale w lodówce większości z nas znajdziemy lepsze i tańsze jego źródło: jajko.
Dlaczego są tak cenne?
Białko jaja dostarcza nam dużych ilości protein, a jednocześnie pozbawione jest tłuszczu. Ilość kalorii jest również niewielka. Dodatkowo zawiera aż sto czterdzieści pięć aminokwasów, które niezbędne są do prawidłowego przebiegu wszystkich procesów życiowych.
Co jeszcze znajduje się w białku?
Oprócz protein białko dostarczy nam również:
ryboflawinę;
selen;
lizozym.
Ryboflawina sprawia, że nasza przemiana materii zachodzi dużo szybciej. Dzięki temu białko przyczynia się do zmniejszenia naszej masy ciała. Selen okazuje się świetną bronią w walce przeciwko wolnym rodnikom, które odpowiadają między innymi za proces starzenia się organizmu. Osoby regularnie spożywające białko jaja będą więc mogły dłużej pochwalić się skórą pozbawioną zmarszczek.