Białko właściwości

Białko jest substancją, z której w przeważającej mierze zbudowane są nasze mięśnie. Jego spożywanie jest kluczowe w sytuacji, kiedy chcemy w znaczący sposób pracować nad naszą tkanką mięśniową.
Białko
Ten polikondensat składa się z azotu, tlenu, węgla, wodoru, siarki i fosforu. Charakteryzuje się budową o wyjątkowo długim łańcuchu polipeptydowym, co bezpośrednio przekłada się na jego ogromne znaczenie we wszystkich dietach- po prostu nasze organizmy dłużej go trawią, dzięki czemu jedzenie bogate w białko umożliwia uczucie sytości na dłużej. Nie ma możliwości magazynowania go, dlatego tak ważne jest, aby stale uzupełniać zapotrzebowanie organizmu w białko.
Istota
Białko ma ogromne znaczenie dla prawidłowej pracy i zdrowia całego ciała. Wiąże się to między innymi z faktem, iż:
z niego zbudowane są mięśnie,
jest nieocenionym źródłem energii,
umożliwia transport wielu substancji,
walczy z toksynami w organizmie