Białko – ważne w codziennej diecie

Każdy składnik odżywczy ma ważną rolę do spełnienia w ludzkim organizmie. Białkom przypadła rola najważniejszego budulca. Dzięki temu są one obecne w każdym mięśniu, narządzie, enzymie, komórce i w niemal każdym płynie wydalanym z organizmu. Bez białka nie ma rozwoju, więc jest niezwykle kluczowe, by zapewnić organizmowi stałe dostawy cennego składnika.
Poza właściwościami budującymi białko spełnia wiele innych funkcji. Uczestniczy w przemianie materii i skutecznie hamuje napady głodu, przez co jest polecane w dietach odchudzających. Szczególnie ważne białko jest dla organizmu rozwijających się dzieci, nastolatków oraz kobiet w ciąży. Sportowcy, którzy rozwijają swoją muskulaturę, również muszą dbać o dietę optymalną pod kątem białka. Ich mięśnie się rozwijają, a przy tym są oni narażeni na liczne kontuzje.
Białko jest obecne we wszystkich produktach pochodzenia mlecznego, w drobiu, mięsie i rybach. Jedyną rośliną zapewniającą pełnowartościowe białko, jest soja. Kulturyści i sportowcy sięgają po specjalne preparaty proteinowe.