Białko kazeinowe – zalety i stosowanie

Kazeina staje się coraz popularniejszym źródłem odżywek dla sportowców, głównie ze względu na jej zalety i korzystny wpływ na organizm trenujących. Czym się różni od serwatki i jak ją stosować?
Kazeina to swojego rodzaju odpad mleka krowiego, który w stosunku do serwatki zajmuje tylko 80% jego składu. Ma specyficzną, żelową konsystencję, wykorzystywaną np. do produkcji serów. W strefie suplementów ceni się przede wszystkim jej właściwości powolnego wchłaniania. W przewodzie pokarmowym kazeina powoli przenika do krwioobiegu, a mięśnie są stopniowo „dokarmiane”, przez co lepiej odżywione.
Właściwości kazeiny wykorzystuje się w odżywkach potreningowych, regeneracyjnych. Brana na noc pozwoli odżywić organizm po intensywnych ćwiczeniach. Jest idealnym odpowiednikiem serwatki dla alergików. Nie ma ograniczeń w jej spożywaniu, jednak zalecana dawka to ok. 50 g dziennie. Nadmierne spożycie kazeiny, tak jak w przypadku po większości suplementów białkowych, może spowodować dolegliwości związane z układem pokarmowym, dlatego tak istotne jest jej mądre i regularne stosowanie.