Białko kazeinowe – zalety i stosowanie
- 536 Views
- Redaktor nowiutka.pl
- 14 lipca 2019
- Wiedza na temat białka i odżywkach
Kazeina staje się coraz popularniejszym źródłem odżywek dla sportowców, głównie ze względu na jej zalety i korzystny wpływ na organizm trenujących. Czym się różni od serwatki i jak ją stosować?
Kazeina to swojego rodzaju odpad mleka krowiego, który w stosunku do serwatki zajmuje tylko 80% jego składu. Ma specyficzną, żelową konsystencję, wykorzystywaną np. do produkcji serów. W strefie suplementów ceni się przede wszystkim jej właściwości powolnego wchłaniania. W przewodzie pokarmowym kazeina powoli przenika do krwioobiegu, a mięśnie są stopniowo „dokarmiane”, przez co lepiej odżywione.
Właściwości kazeiny wykorzystuje się w odżywkach potreningowych, regeneracyjnych. Brana na noc pozwoli odżywić organizm po intensywnych ćwiczeniach. Jest idealnym odpowiednikiem serwatki dla alergików. Nie ma ograniczeń w jej spożywaniu, jednak zalecana dawka to ok. 50 g dziennie. Nadmierne spożycie kazeiny, tak jak w przypadku po większości suplementów białkowych, może spowodować dolegliwości związane z układem pokarmowym, dlatego tak istotne jest jej mądre i regularne stosowanie.

- 22 kwietnia 2022
Odżywki białkowe – czym są?
- 16 marca 2022
Z głową do białka
- 22 lutego 2022
Koncentrat białka serwatkowego
- 30 stycznia 2022
Odżywki białkowe – czym są?
Z głową do białka
Koncentrat białka serwatkowego
Zalety białka – skąd je pozyskiwać?
Białko w proszku – podstawa sportowców
Znaczenie białka w organizmie
Białko właściwości
Białko na pierwszym miejscu