Awokado jest owocem, który rośnie w cieplejszym klimacie świata. Ale w przeciwieństwie do większości innych owoców ma dużą zawartość zdrowych tłuszczów, takich jak jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze. Te tłuszcze są niezbędne do ogólnego stanu zdrowia i zapobiegają wielu poważnym chorobom, takim jak choroby serca, rak, zapalenie stawów, choroby oczu i wiele innych. Awokado zawiera ważne składniki odżywcze, takie jak witaminy A, C, E, K, B, potas, magnez, żelazo, jod, mangan, cynk, fosfor i selen. Awokado zawiera również niezbędne kwasy tłuszczowe omega 3 i Dodanie awokado do swojej diety może być bardzo korzystne, ponieważ nie tylko otrzyma się z tego niezbędne składniki odżywcze, ale również pomaga to lepiej absorbować rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, takie jak A, D, E i K. Jest to spowodowane zdrowym jednonienasyconym i wielonienasyconym tłuszczem. Awokado dobrze sprawdza się w sałatkach zielonych i warzywnych. Po prostu wystarczy pokroić lub ugotować awokado i wrzucić do warzyw.