Białko serwatkowe, białko kazeiny i białko jaja to podstawowe rodzaje białek wchodzących w skład odżywek białkowych. Takie odżywki przeznaczone są do stosowania przez kulturystów czy sportowców siłowych. Występuje między nimi jednak różnica w szybkości wchłaniania. Można dodać, że na rynku dostępne są także odżywki z białkami roślinnymi, ale w tym przypadku trzeba pamiętać, że nie wszystkie białka pochodzenia roślinnego zawierają kompletny zbiór aminokwasów niezbędnych do budowy i regeneracji mięśni. Przez to nie są pełnowartościowe dla organizmu sportowca.
Dla sportowców, którzy cierpią na nietolerancję laktozy polecane są albuminy jaj. Białko jaja należy do białek, które w przeciwieństwie do białka serwatkowego wchłaniają się wolno. Białko jajeczne stanowi pełnowartościowe białko o wysokiej wartości biologicznej BV odznaczające się bardzo wysokim poziomem przyswajalności. Dodatkowo jaja to bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego oraz fosforu, potasu, wapnia, żelaza i magnezu.