Wyróżniamy trzy rodzaje białka serwatkowego, które używane jest do produkcji suplementów i odżywek dla sportowców chcących zwiększyć swoją masę mięśniową i udoskonalić rzeźbę poszczególnych partii ciała: koncentrat białka serwatkowego, izolat białka serwatkowego oraz hydrolizat białka serwatkowego. Najpopularniejszą tego typu substancją na rynku od kilku lat pozostaje izolat białka serwatki, czyli Whey Protein Isolate, w skrócie WPI. Na czym polega jego działanie i co sprawia, że jest tak chętnie kupowany przez większość osób trenujących na siłowni? Otóż izolat białka serwatkowego to niemal czyste, bo zawiera go nawet do 98%, źródło białka serwatkowego, które w odróżnieniu od innych preparatów tego typu praktycznie nie ma w składzie węglowodanów ani tłuszczów. Jest to szczególnie istotne w przypadku tych, którzy podczas przyjmowania koncentratu białka serwatkowego narzekali na jego powolne trawienie, a z kolei podczas stosowania hydrolizatu na zbyt szybkie wchłanianie oraz wysokie koszty ponoszone przy regularnym stosowaniu.