Białko jest niezwykle ważnym składnikiem odżywczym i większość osób wie, że trzeba dostarczać organizmowi jego odpowiednie porcje. Wiele osób ma jednak problem ze wskazaniem, dlaczego jest to tak ważne i jakie funkcje ten składnik pełni w ludzkim ciele.
Białko jest podstawowym budulcem ludzkiego organizmu i znajduje się w każdej komórce, mięśniu, narządzie, enzymie i niemal każdym płynie. Bez regularnych dostaw cennego materiału ludzkie ciało nie jest w stanie budować nowych komórek i rozwijać się. Białko jest niezwykle ważne w diecie dzieci, nastolatków oraz kobiet w ciąży. Również sportowcy, którzy chcą rozbudowywać swoją muskulaturę, muszą dbać o dodatkowe porcje białka. W ich wypadku normalne posiłki – choćby starannie zbilansowane – mogą nie być wystarczające. Dlatego kulturyści i sportowcy często przyjmują dodatkowe porcje białka w postaci odzywek proteinowych.
Białka dzieli się na pełnowartościowe i niepełnowartościowe. Białka pełnowartościowe to te, w których znajdują się wszystkie niezbędne aminokwasy.