Dla optymalnych efektów sportowcy i kulturyści poszukują odżywek i suplementów, które przyniosą im największe korzyści podczas budowania beztłuszczowej masy mięśniowej i usprawniania kondycji organizmu. Jednym z najczęściej wybieranych preparatów jest białko kazeinowe.
Białka kazeinowe stanowią aż 80% wszystkich białek zawartych w mleku. Ich cechą charakterystyczną jest to, że nie rozpuszczają się one w środowisku o niskim pH, czyli np. w żołądku. Pod wpływem kwasów żołądkowych kazeina koaguluje i gwarantuje stały, wielogodzinny, dopływ aminokwasów do plazmy krwi. Przejawia działanie anty-kataboliczne. W niektórych sytuacjach sprawdza się lepiej niż równie popularne białka serwatkowe.
Badania przeprowadzone na białkach kazeinowych wykazały, że posiadają one cenne właściwości pozwalające podnieść wytrzymałość i siłę mięśni, jak również osiągać lepsze rezultaty podczas budowania masy ciała. Kazeina jest doskonałym źródłem białek i jest polecana także osobom, które chcą uzupełnić w swoim organizmie poziom wapnia.