Koncentrat, izolat, hydrolizat, z serwatki, czy kazeinowe, z mleka krowiego, czy sojowego? To tylko niektóre z pytań, które stawiają sobie początkujący konsumenci odżywek białkowych. Poniżej umieszczamy kilka informacji, które mogą naprowadzić na właściwy „trop”.
Koncentrat od izolatu różni się stężeniem białka w stosunku do innych składników odżywki. W przypadku koncentratu jest to około 80%, natomiast izolat posiada specjalnie spreparowane białko, zajmujące nawet 95% całego składu.
Odżywka może także posiadać białka pełno- i niepełnowartościowe, co wpływa na jej efektywnosć. Można to sprawdzić, doczytując się ile rodzajów aminokwasów znajduje się w odżywce. W tej rozgrywce wygrywa białko zwierzęce (najpopularniejsze jest z mleka krowiego), nieco gorzej wypada białko roślinne (np. sojowe).
Wśród dostępnych suplementów białkowych znajdziemy te dedykowane redukcji tłuszczu oraz rozbudowie tkanki mięśniowej, są także odżywki okołotreningowe oraz regeneracyjne. Kupując dany produkt warto zapoznać się z jego składem oraz ogólnie panującymi opiniami. Najlepiej jednak sprawdzić jego działanie na własnym organizmie.